Bir GES’in yıllık geliri ne kadardır?
1 MW (MegaWatt) DC kurulu kapasiteye sahip bir GES santrali bulunduğu bölgedeki güneş radyasyon değerlerine bağlı olarak yıllık 1.400.000 kWh ile 1.700.000 kWh (KiloWattSaat) arasında elektrik üretir. Devletin alım garantisi rakamı olan 0,133 Dolar ile bu üretim değerlerini çarptığımızda bir GES’in yıllık gelirinin 186.200 Dolar ile 226.100 Dolar arasında olduğu ortaya çıkmaktadır.
Normal bir A.Ş.'nin giderleri ile birlikte GES'lere özel gider kalemleri olarak aşağıdakileri sıralayabiliriz:
- Santral sigorta giderleri
- Güvenlik personeli giderleri
- Uzaktan izleme, bakım ve onarım giderleri
- Dağıtım sistemi kullanım bedeli ve sistem işletme giderleri
Dağıtım sistemi kullanım bedeli giderleri elektrik şebekesinin kullanımı için ödenmesi gereken bir bedeldir. Geçici kabulü 1 Ocak 2018 tarihinden önce yapılan GES’lerde elektrik üretimine bağlı olarak yıllık 10.000 Dolar civarındayken geçici kabulü bu tarihten sonra yapılan GES’lerde ise 50.000 Dolara kadar yükselebilir.
Bir GES’te bakım onarım gereksinimi nelerdir?
Bir GES santralinde hareket eden mekanik aksamlar olmadığı için bakım ve onarım gereksinimleri son derece düşüktür. Uzaktan izleme, arıza meydana gelmesi durumunda kısa sürede müdahale edilmesi ve temizlik faaliyetleriyle sınırlandırılabilir.
Bakım ve onarım kim tarafından yapılır?
GES Yatırım olarak hizmetinize sunduğumuz santrallerde bakım ve onarım faaliyetleri GES Yatırım güvencesiyle alanında son derece deneyimli, uzman ve sertifikalı ekipler tarafından gerçekleştirilir.
Bir GES’te kaç personel çalışır?
Bir GES’te sürekli olarak çalışan tek personel güvenlik görevlileridir. Bunun dışında anlaşmalı ve sertifikalı teknik servis firmalarından hizmet alımı yapılmaktadır.
Sattığınız GES’ler sigortalı mıdır ve sigortalar neleri kapsar?
GES Yatırım olarak hizmetinize sunduğumuz istisnasız bütün GES’leri Allianz, Ergo ve Güneş Sigorta gibi alanında en başarılı ve deneyimli sigorta şirketleri tarafından sigortalıdır. Genel olarak sigorta poliçelerimizin kapsamı şöyledir:
- Deprem
- Terör
- Doğal afet
- Vandalizm
- Lockout
- Karışık halk hareketleri
- Yangın
- Hırsızlık
- Yıldırımın direkt ve dolaylı tesiri
- Bu oluşan hasarlar nedeniyle satılamayan elektriğin kar kayıpları